ANMELDELSER
romaner
Bartleby og Co. 4
40 ÅRS LYKKELIG ENSOMHED
TANGO MORTALE
Rejsende i Litteratur
Av, for sagomel
Italiensrejsen
Italiensrejsen
Italiensrejsen
Vejen til Vemb
Vejen til Vemb
Tango Mortale
Rejsende i Litteratur
Rejsende i Litteratur
Rejsende i Litteratur
Gazellernes Sø
Gazellernes Sø
Gazellernes Sø
Gazellernes Sø
Batleby og Co. 4
Italiensrejsen
Italiensrejsen
Italiensrejsen
Bartleby og Co. 3
Bartleby og Co. 2
Bartleby og Co.


billedbøger
DE TRE Bind 3, DEN SORTE BOG, MARLOW 1
DE TRE bind 3
Av, for sagomel / Hest & Hund
Av, for sagomel
DE TRE Bind 3
Marlow 1
Marlow 1
Marlow 1
Pigen uden arme
Av, for sagomel
DE TRE bind 1 og 2
Benni Båt 4
Benni Båt 3
DE TRE bind 1 og 2
DE TRE bind 1 og 2
DE TRE bind 1 og 2
DE TRE Bind 1 & 2
Carlos & Co 7
DE TRE bind 1 & 2
Min familie 6
Min familie 5
Min familie 4
Min familie 3
Min familie2
Min familie1
Carlos & Co. 6
Carlos & Co. 5
Carlos & Co. 4
Carlos & Co. 3
Carlos & Co 2
Carlos & Co
Benni Båt 2
Benni Båt 1


drenge og pigebøger
Gø eller dø!
MIKKEL - DU ER PÅ!
Mikkel og de andre i Spanien.
Mikkel og de andre i Spanien.
Mikkel ved grænsen.
Mikkel ved grænsen
Mikkel ved grænsen
Mikkel & Co. (4)
Mikkel & Co. (3)
Mikkel & Co. (2)
Mikkel & Co (1)
Mikkel (5)
Mikkel (5)
Mikkel (4)
Mikkel (3)
Mikkel 2
Mikkel
 
Snurrige Vemb Af Mikkel Bruun Zangenberg
Under pseudonymet 'Oscar K' har den 53-årige Ole Dalgaard ladet sit alter ego gennemgå en del eventyr det sidste par år, i 2002 kom f.eks. en guidet tur rundt til avantgardens fødselssteder i Europa.

Den bog hed 'Rejsende i litteratur', og jeg synes, det var en jammerlig og pinligt dårlig efterligning, der skulle minde om noget, der duftede af noget, der kom fra den tyske kulturfilosof Walter Benjamin - til gengæld var teksten til overflod proppet med namedropping og klicheer af den værste slags.

Hjertet sank derfor i livet på mig, da det nyeste opus, 'Vejen til Vemb', dumpede ind ad brevsprækken. Men uden grund, skulle det vise sig. For mens K er blottet for talent, når det gælder kulturteori og essayistik, er han bestemt en ikke helt ringe prosaist. I 'Vejen til Vemb' lader han sin midaldrende forfatter tage til sovebyen Vemb for at opgøre dødsboet efter sin grandfætter Erling K.


Erling havde et byhus, som nu bebos af den smukke døvstumme husholderske Hedvig. Fra tid til anden smutter Hedvigs heftigt flirtende niece Ellen forbi, og ude på vejen ligger den gamle trætte hund Praco og kigger adstadigt ud på verden.

Selve handlingen er således ganske spinkel. K ankommer, opgør boet og rejser igen. Men 300 ting ligger lavmælt og ulmer under den nøgterne, slentrende overflade. Erlings far, mejeristen K, hængte sig, og det viser sig undervejs, at der bestod et mere end almindeligt kærligt forhold mellem Erling og den i øvrigt promiskuøse moder.

K's opgørelse former sig hurtigt som en detektivisk opsporing af glimt fra den afdøde fætters liv. Sporene befinder sig i gamle kufferter og kuverter oppe på loftet. Sideløbende foregår der ting og sager mellem K og Hedvig, samt niecen. Men alt er meget dæmpet og underfundigt beskrevet.


Der er noget Seebergagtigt over dele af historien, andre steder eksploderer den derimod brat og overraskende i passager, der giver mindelse om Circekapitlet i Joyces 'Ulysses': et vildt, kalejdoskopisk orgie af overskridelser og psykedeliske sansninger. Langt hovedparten er dog udfyldt af den stille, neddæmpede stil.

Teksten er isprængt uddrag af den velbegavede Erlings oprindelige nedskrevne noter, mestendels om japansk litteratur, men også afslørende breve fra Erlings mangeårige korrespondanceforhold til kvinden Keiko, et forhold der kulminerer og slutter med deres møde i Paris, 1968.

Man kunne nu give sig til at lede efter den dybere mening med dette lille jyske intermezzo. Men det ville formentlig være omsonst. Der er tale om en sindig og finurlig beskrivelse, en ikke synderlig ordrig fremstilling af et enkelt ærinde, dødsboopgørelsen.

'Vejen til Vemb' afgiver løfte om, at Dalgaard måske i sidste del af sit liv kan nå at give os flere gode litterære finurligheder.