2010.11.08
TABU TIL TIDEN – fem hjerter i Politiken


Af Steffen Larsen

Tænk, hvis du mødte din tiptipoldemor på gaden? Oscar K. Leger med kvanterne, og Teddy Kristiansen tegner til.
Billedbog. Høst. 80 sider, 249,95 kroner.

For et par år siden sendte navnet Oscar K. alias Ole Dalgaard – oftest med tegneren Dorte Karrebæk – chocklignende bølger igennem børnebogens verden.
Med billedbogslignenede titler som ”Børnenes bedemand”, ”De skæve smil” og ”Idiot” fortalte Oscar K. om bedemanden, der synger for de døde børn, om ufødte aborters efterliv samt medlidenhedsdrab. Det er blevet sagt, at af tabuer i bøger for børn er der nu kun Holocaust tilbage. Men snart ikke længere. Oscar K. og Dorte Karrebæk vandt nemlig i foråret Statens Kunstråds store illustratorkonkurrence med en bog, der hedder ”Lejren”. Den udkommer snart.

Med billedhistorien ”Et øjeblik i Kvante Sørensens liv” går Oscar K. om bord i de indre tabuer. Bogen lægger sig i forlængelse af den nys udkomne grafiske roman, hvis titel er en lang fysikligning efterfulgt af ”Gensyn med Heisenberg”. Søren Vinterberg gav den seks sjældne hjerter her i avisen. Det er Teddy Kristiansen, som har illustreret begge bøger. Han kender til drømmetid og kvanter.

EGENTLIG ER DET dybt kontroversielt at lave om på tilværelsens tid og rækkefølge! Sådan for alvor. Vi er vænnet til, at Harry Potter kan flyve, at drager spyr ild, og at Lucky Luke er hurtigere end sin egen skygge. Men hvad nu, hvis det blev til virkelighed? Du kommer gående ned ad gaden, og så møder du pludselig din urmoder som 12-årig. Ligesom du selv er. Det er, hvad der sker for drengen Kvante i den magiske time, hvor hans mor ligger på fødegangen og skal levere endnu et ansigt til familiealbummet. Samt endnu en sten til familiegravstedet. Det bliver en pige. Hun skal hedde Emma. Og det er alvor.

Vi er i ”Kvanteland”, hvor alting kan ske. Bag ordene gemmer sig både Bohr og Heisenberg og alle tankerne om kausalitet, kvantemekanik og determinisme. Det kan man læse videre om i den grafiske roman, men i billedbogsform er det ikke helt så nødvendigt, for alle børn ved, at alt kan ske.

Oscar K. og hans tegner opløser tid og sted. Sproget er holdt i nøgterne hovedsætninger. Læseren kommer på arbejde med at hitte rede i det u-redelige. Teddy Kristiansen giver dog en sparsom, hjælpende hånd i løvfaldsfarver med lidt lokalkolorit fra fortiden. En gymnastiktime med plint og Dannebrog. Piger i pæne kjoler. Og det brev i skønskrift, som Hanne gav Niels Ole. Hun synes ikke, de skal komme sammen. I hvert fald ikke lige nu. Hanne er bedstemor til Kvante, og hun lever endnu. Bogen om Kvante og hans store familie har samme overblik og anslag som Gerd Rindels fine roman ”NU” (1992), der indledningsvis holder en racistisk hånd med en kniv tilbage, mens slægtshistorien bliver oprullet. Oscar K. samler til sidst de levende og døde på hospitalets fødegang til et gruppebillede med lille Emma i midten. Det er kun Kvante, som kan fornemme, at hele den nyere og nære slægt siden 1899 er samlet. Der blev ikke plads til vikingerne denne gang.

Mød Oscar K. og Teddy Kristiansen i forbindelse med ”Gensyn med Heisenberg” lørdag den 13. november kl. 15.00, Stand 40, og Oscar K. og Jens Raahauge om Illustreret Verdenslitteratur søndag den 14. november kl. 14.00, Stand 91.