2011.03.16
Bogen er fantastisk

Af Jette Pedersen, Horsens Kommunes Biblioteker

Så har makkerparret Oskar K. og Dorthe Karrebæk igen med streg og ord skabt en billedbog, der vækker debat. Bogen vandt 1. præmien i Statens Kunstråds konkurrence om den illustrede bog 2010.

Og det er en genial bog, en sand perle, der med alle virkemidler fortæller en trist og tung , men vigtig historie om kærligheden og tillidens svære vilkår mellem børn og forældre/voksne.

At Oscar K. har henlagt fortællingen til at foregå i en arbejdslejr – ja, så bliver det ikke værre, for her er der absolut ingenting der gror og ingen kan efter endt læsning, være i tvivl om at disse børn, hvis liv og baggrund vi kun drypvis gennem fortællingen får indblik i, har været og fortsat er udsat for overgreb.

“Kærligheden besejrer alle” står der rammende over porten til lejren, hvor tilpasningen foregår, hvor identiteten smuldrer for de i forvejen skrøbelige og sårbare børn. Det giver svære vilkår at lade sig “besejre” af kærligheden, så langt går børnene, at et oprør ikke længere er muligt.

Men hvor blev glæden, kærligheden og de selv af? Og hvordan kunne eller kan det gå så galt, når alt foregår i den bedste mening ?

Det er de spørgsmål bogen giver videre til læseren – og nemt er det ikke, fordi den rummer de grundvilkår unge mennesker tit tumler med, men netop derfor er bogen vigtig. Jeg synes bogen er fantastisk og et godt sted at begynde, hvis der skal lukkes op for debat og diskussion mellem store børn og deres voksne. Så læs bogen og tag debatten!