2013.10.23
Hvem scorer Nordisk Råd?


Skønlitteratur på P1 23. oktober 2013 kl. 14:03 på P1

Hør udsendelsen
Her er et link

Hele to priser bliver det til i år, når Nordisk Råd hædrer den nordiske litteratur. Som sædvanlig tildeles den store prestigefyldte litteraturpris til en af nominerede forfattere og som noget helt nyt, bliver der også uddelt en børne – og ungdomsbogpris. Vi har talt med medlemmer af bedømmelseskomiteen for begge priser om, hvordan man vælger den rigtige vinder og om tendenser i den nominerede litteratur.

Det er første gang, børnelitteraturen får sin egen nordiske prisuddeling og der ligger et langt tilløb bag. Jens Raahauge er medlem af bedømmelseskomiteen for børnebogsprisen og har, ligesom de andre jurymedlemmer, været igennem over 450 værker for børn og unge i jagten på den allerbedste litteratur. Og overordnet er det et eksperimenterende felt, der er kommet gennem nåleøjet, fortæller Jens Raahauge.

- Jeg tror, at børnelitteraturen er vækstlaget for nytænkning. En del af den nytænkning er, at børnene skal tages mere alvorligt. Det kan vi for eksempel se i Oscar K og Dorthe Karrebæks store billedbog ”Biblia Pauperum Nova”, som gør noget helt nyt i den retning.

For Jens Raahauge har det især været én omstændighed, der har skilt fårene fra bukkene i udvælgelsen af billedbøgerne. Og den er, at billede og tekst følges ad niveaumæssigt. Han har nemlig både set eksempler på, at illustrationerne var bedre end teksten og omvendt. Symbiosen mellem billedbogens to bærende elementer har altså afgørende betydning for modtagelsen af den:

- Det er sammenhængen der giver kvaliteten, men det gælder for mange billedbøger, at der er en disharmoni mellem hvad sproget kan og hvad billedsiden kan.

Børnebøgerne påvirker voksenlitteraturen

Det er en kendt sag, at Nordisk Råds Litteraturpris er fyldt med prestige, men den også er vigtig for modtageren, idet den er ubetalelig reklame for både bog og forfatter. Hele Norden og store dele af Europa læser vinderbogen. Børnebogsprisen vil forhåbentlig opnå en lignende effekt, siger Jens Raahauge:

- Jeg er sikker på, at den bog der vinder fortjener at blive læst i hele norden. Og det er min drøm, at den også kommer til at påvirke udformningen af voksenlitteraturen.

Formælte bønder og storskrydende sømænd

De to danske repræsentanter for bedømmelseskomiteen for den store nordiske litteraturpris Lilian Munk Rösing og Asger Schnack har gennem det sidste år læst, nomineret og bedømt aktuel nordisk litteratur for at finde den helt rigtige vinder. Den overordnede tendens i den nominerede litteratur er, at den spænder over en bred nordisk skala, påpeger Lilian Munk Rösing.

- Nordboer er både tavse, formælte bønder og storskrydende sømænd og kaptajner. Og det er som om, vi er i begge ender af den her skala med årets nomineringer.

Du kan også høre lyrik med musik, når Gerd Laugesen performer et af sine digte fra en udstilling, du kan se netop nu på Østerbro. Den hedder ”På lyserødt papir”. Læs mere her: https://m.facebook.com/events/215368215295419?aref=22